I Cuba bruger man pesos, forkortet CUP. Ganske almindelige penge som man kender dem alle mulige andre steder fra. Der findes også en alternativ valuta kaldet MLC, der kun eksisterer digitalt i form af plastickort. Begge valutaer er vigtige for dig som rejsende i Cuba, så spids ørerne og prøv at følge med!
![]() |
Cubanske pesos (CUP) i bundter |
CUP
CUP er de kontanter du kommer til at bruge når du går på restaurant, køber ind i kiosker, på markedspladsen eller kører i taxi, tog og bus. Og ja, måske et enkelt smut forbi et spændende museum.
Cubanske pesos adskiller sig sådan set ikke meget fra al anden valuta du er stødt på - bortset fra, at de ikke kan købes uden for Cuba. Så den del af dine rejseforberedelser kan du ikke klare hjemmefra. Du må vente med at købe dem til du kommer til Cuba. Og her har du, for at det ikke skal være løgn, to helt forskellige muligheder:
- veksle på den lovlige måde eller
- veksle på det sorte marked
Når du veksler lovligt, foregår det typisk i vekslebutikkerne kaldet "Cadeca" som du finder i lufthavnen, på hoteller eller i gadebilledet. Her er kursen i skrivende stund omkring 1:127, når du kommer med euro. Det vil sige, at du for en euro får 127 pesos. Du kan veksle fra de fleste valutaer - også danske kroner. Du kan også bare dukke op med dit visakort.
På det sorte marked er kursen dog noget mere favorabel - i skrivende stund 1:358. Altså får du ca. 358 pesos for en euro. Det skal dog siges, at det er den "ideelle sorte vekslekurs", der kræver, at du sælger direkte til den, der efterspørger euro - og ikke mellemmanden, der selvfølgelig tager sig betalt for formidlingen. Men 10-20 pesos under burde kunne lade sig gøre.
Forskellen på at veksle lovlig og sort har været meget, meget større - men for at imødegå realiteterne og bekæmpe det sorte marked, har myndighederne opjusteret den officielle vekselkurs. I begyndelsen af 2022 var skævheden så ufattelig stor, at prisen for en almindelig øl på en restaurant svingede mellem 15 kroner og 60 kroner afhængig af om du vekslede lovligt eller på det sorte marked.
I dag er forskellen stadig stor, noget, der gør en forskel for de fleste. Men man skal så også lige være opmærksom på ulemperne ved at veksle sort. Først og fremmest er det ulovligt og der er derfor ingen kære mor, hvis noget går galt og du bliver snydt. Dernæst kræver det, at du har relativt store mængder af kontanter med i bagagen. Endelig skal du - sat på spidsen - være parat til at veksle i en lyssky krog i en mørk sidegade - hvis ikke du er så heldig at have en god ven eller en udlejer, der vil hjælpe. Det sidste er ikke et urealistisk scenarie.
Seneste officielle kurs finder du her: www.facebook.com/bpa.cu (spansksproget Facebookside)
Dagens "uformelle" kurs kan ses her: eltoque.com (spansksproget webside).
MLC
MLC er en forkortelse for Moneda Libremente Convertible, der betyder fri konvertibel valuta. MLC findes kun som kreditkort og giver blandt andet adgang til at købe varer i "dollar-butikker", hvor udvalget er lidt anderledes og ofte bedre end i de almindelige butikker.
Du kan købe et MLC-kort i lufthavnen eller i vekselbutikkerne. De kan købes med en saldo på 50, 100, 200, 500 eller 1.000 MLC - og kan senere fyldes op igen. Værdien af én MLC er låst til den amerikanske dollar, således at 1 MLC svarer til 1 amerikansk dollar (USD).
Udenlandsk valuta
Noget, der altid dur, er stærk udenlandsk valuta. Du bliver sjældent afvist, hvis du tropper op med euro - lige bortset fra de mest officielle steder. Sørg for at medbringe små sedler, 50-eurosedler kan være problematiske, da de færreste har nok byttepenge.